- Katılım
- 6 Haziran 2019
- Mesajlar
- 1,415
- Tepkime puanı
- 116
- Puanları
- 63
- Konum
- Türkiye
- Web sitesi
- www.burayabakiniz.net
5N1K yöntemi bir planlama yöntemidir. Planlama hayatımızın her aşamasında olması gereken bir şeydir. Ne yazık ki, planlanmamış eylemler olumsuz sonuçları da beraberinde getirmektedir. Arızaların ana nedeni plansız çalışmadır. Örneğin makaledeki veriler bu stratejik planlama yöntemi ile toplanırsa yazıda eksik bilgi olmayacaktır. Eksik bilgi olmadığı için tekrar yazmaya gerek yoktur. Bu yöntem zamandan tasarruf sağlar. Bu gazetecilik terimi "ne? ne zaman? nerede? nasıl? neden? kim?" gibi soruları içerir. Günümüzde iletişim fakültelerinde ve bazı gazetecilik kitaplarında kaynağı gösteren "kimden" unsuru eklenerek 6N 1K olarak kullanılmaktadır. Gazetecilik alanında ise 5N1K soruları kullanılıyor.
Bu yöntem "ne? ne zaman? nerede? nasıl? neden? kim?" haberlerinin unsurlarından oluşur. Günümüzde iletişim fakültelerinde ve bazı gazetecilik kitaplarında kaynağı gösteren "kimden" unsuru eklenerek 6N 1K olarak kullanılmaktadır. Günümüzde 5N1K yönteminin kullanım alanı genişlemiştir. Günümüzde gazeteciliğin yanı sıra eğitim, yöntem ve değerlendirme gibi süreçlerde de kullanılmaktadır. Bireylerin bir olay ya da kavramla ilgili kilit noktaları “Kim?”, “Ne?”, “Nerede?”, “Ne zaman?”, “Nasıl?” şeklindedir. Ve “Neden?” gibi sorular sorarak sizi düşünmeye sevk eder. Bu soruları derinlemesine yansıtmayı ve ortaya çıkarmayı amaçlar.
Şimdi bu yöntemi detaylı olarak inceleyelim.
"5N1K nedir?" Sorusu ile bu konseptte altı soru öğrendik. Bu sorular bir olay hakkında derinlemesine düşünmemizi sağlar. Ortada yer alan bir kavram veya olay hakkında yazı yazılır. Bu sorular ve cevaplar olay veya kavramın etrafına yerleştirilmiştir. İşletmeler veya bireyler her gün birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bazı problemler kolay ve açıktır. Bazı problemler karmaşık olabilir. Sorunun gerçek nedenleri hakkında daha fazla düşünmeyi gerektirebilir. Bu tür problemler için doğru soruları sormak gerekir. Sorunla ilgili doğru veriler toplanmalıdır. Bu nedenle tüm bunlara karşılık gelecek sorular bizi çözüme yaklaştırabilir. Peki 5N1K nedir? Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor. Daha sonra problem için doğru verileri toplamak gerekir. Bu nedenle yöntem bir an önce uygulanmalıdır.
Yöntem, sorunun gerçek doğasını belirlemek için kullanılır. Mevcut durum hakkında bir rapor hazırlamak için gerekli tüm verileri toplamayı amaçlar. Kavram, gerekli tüm verileri toplamak için sistematik olarak sorular kullanmaktan oluşur. Kapsamlı veri toplamak, analiz sürecinde esastır. 5N1K kavramını kullanarak sorunların tanımlanmasına olanak tanır. Ayrıca açıklama ve netleştirme sağlayabilir. Bir olayın tüm yönleri hakkında bilgi sağlar. Doğru önlemleri almak için doğru ve uygun önlemleri almak önemlidir. Farklı uygulama alanlarına sahiptir. Çok yönlülüğü sayesinde çeşitli olaylara, kavramlara ve sorunlara uyar.
Her işte ve her seviyede kullanılabilir. Yöntem, aşamalara ayrıldığı için anlaşılması kolaydır. Aşamalara göre sorular sorulur. İlk aşama anahtar sözcükleri belirlemekle başlar. Ve bu anahtar sözcüklerin önceliklerini belirlemek gerekir. 5N1K soruları durumu belirlemek için kullanılır. Diğer aşama, sorulardan aldığım cevaplara göre kritik faktörleri görmektir. Son adım çözüm önerileri sunmaktır. Bu yöntemin nasıl kullanıldığını somut örneklerle inceleyelim.
NE? Konuyu vermeye yardımcı olur. Görevin tanımı olayı, kavramı, sorunu belirler. Amaç, eylemler ve amaçtır. Örneğin; Sorun ne? Risk nedir? Ürün nedir?” Bu sorularda görüldüğü gibi konunun belirlenmesinde etkilidir. Problemi tespit etme özelliğine sahiptir. Amaca yönelik bir özelliği vardır.
KİM? Olaydan sorumlu olanları ve etkilenenleri belirleme yeteneğine sahiptir. Hedefi doğrudan etkilenenlerdir. Yöneticiler, müşteriler vb. hedeftedir. Örnek soru; Sorunu kim buldu Riski kim çözecek? Görüldüğü gibi sorumluların tespit edilmesi özelliği açıkça görülmektedir.
NEREDE? İlgili yerin belirlenmesine yardımcı olur. Sorun neredeydi? Verilecek cevap sayesinde ilgili yerin belirlenmesine ışık tutacaktır.
NE ZAMAN? Olayın meydana geldiği veya gerçekleşeceği zamanı gösterir. Amacı tarih, süre ve sıklık bildirimlerini ortaya çıkarmaktır. Örneğin; Sorun ne sıklıkla ortaya çıkıyor? Ne kadar sürecek?
NASIL? Yöntemimizi belirlememize yardımcı olur. Hangi adımı atacağımızı seçmemizi sağlar. Sorun nasıl çözülür? Hangi şartlar ve koşullar altında? Sorular bu başlık altında sorulabilir.
NEDEN? Bizi hedefe götürecek bir hedef var. Neden sorusu olarak da söylenebilir. Problemin neden bulunamadığı gibi benzer örnekler verilebilir.
5N1K soruları duruma veya olaya göre değişiklik gösterebilir. Yukarıda verilen makalelerde genellikle problem ve risk kavramlarına örnekler verilmektedir. Bu soruları yaşadığınız başka bir olay veya durum üzerinden kendi hayatınıza uygulayabilirsiniz. Kısacası bir durumu ve olayı daha iyi anlamak ve raporlamak için doğru verilerin toplanması gerekmektedir. 5N1K yöntemi, sorular sorarak problemler için veri toplamayı amaçlar. Bir durumu daha iyi anlamak ve anlamlandırmak için harika bir yoldur. Karşılaşılan sorunlara etkin çözümlerin hedeflenmesine yardımcı olur.
Problem çözme dinamikleriyle iyileştirici bir etkiye sahiptir. Daha iyi anlamak için kendi hayatınıza dokunacak sorular sorun. Örneğin, bu yılbaşında evde parti mi vereceksiniz? Sonra şu altı soruyu sorun. "Neden hikaye yazıyorum?", "Ne kadar eğlenceli olmalı?", "Kim gelecek?" ile devam edebilirsiniz. Makalenin başındaki tanım cümlesinde planlama yönteminden bahsetmiştik. Planlama bu anlamda çok önemlidir. Soru sorarken, planlı bir seri halinde soru sormak gerekir. Burada, soruların belirli bir sırayla kullanılması gerektiği sonucuna varmamız gerekir. Sorun nedir? Sorunu kim buldu? Sorun neredeydi vb. devam edilebilir.
Bu yöntemle her türlü soru sorulur. Sorulan sorulara cevap verme zorunluluğu vardır. Bu altı soru her zaman işe yarar çünkü her zaman kısa ve doğrudandır. Ayrıca genel sorulardır. Birçok farklı konuya uygulanabilmeleri, bu altı sorunun yararlı olabileceğinin bir göstergesidir. Bu özellik onları esnek kılar.
Bu altı soru aslında karmaşık bir olayı veya problemi aydınlatmak için kullanılır. Bu şekilde farklı konulara uygulanarak hayatımızı kolaylaştırır. Zaman kazandırır. Emek kaybı yaşanmaz. Avantajlarını daha genel olarak açıklarsak; Basitten başlayabiliriz. Bu soruları sormak için doktora, yüksek lisans veya lisans eğitimine sahip olmak gerekmez. Bir diğer avantajı ise sistematik olmasıdır. Böylece tüm soruları sorarak başarıya ulaşabilirsiniz. Çok yönlülüğü ise bir diğer avantajıdır. Bir problem çözme kriterinin kullanıldığı şekilde yeni bir süreç tasarlamak için kullanılabilir. Son olarak bir diğer avantajı ise kapsamlı olmasıdır.
Basın bültenleri 5N1K soru kuralına göre yazılır. Basın yoluyla kamuoyunu bir konu hakkında bilgilendirmek, duyuruları iletmek, etkinliklere katılmak veya görüş bildirmek amacıyla yazılır. Topluma verilecek ana fikir önceden belirlenmelidir. Basın bülteninde belirlenen fikir çerçevesinde bu soru kuralına göre planlama yapılmalıdır. Basın bülteni hazırlanırken hukuki terimler dikkatli kullanılmalıdır. Duyuruda karışıklık olmamalı ve basın bülteni bir sayfayı geçmemelidir. Basın bültenleri çarpıcı ve kısa başlıklar içermelidir. Yönteme göre yazıldığı için farklı konulara uygulanabilir. Günümüzde medya internet aracılığıyla bireyleri etkilemektedir. Geleneksel medya yerine internet gazeteciliği ön plandadır. Günümüzde bireyler bu alanda kendilerini geliştirmekte ve bu alandan etkilenmektedir.
Bu soruları okuduğumuz kitaplar veya dinlediğimiz metinler gibi konuları daha iyi ve daha doğru anlayabilmek için kullanırız. Sorulduğunda bir problemi veya konuyu etkili ve basit bir şekilde ifade etmek için kullanılır. Eğitimde sorulacak bu altı soruya verilecek cevaplar sonucunda soruların daha anlaşılır ve anlaşılır hale getirilmesi amaçlanır. 5N1K Ne, Nerede, Ne Zaman, Nasıl, Neden ve Kim soruları sorulur. Bunlar bir olay hakkında detaylı düşünmemize yardımcı olan sorulardır.
Yöntem, problemin gerçek doğasını belirlemeyi amaçlar. Problemi raporlamak için verilere ihtiyacı vardır. Gerekli verilere ulaşmak için 5N1K sorularını sistematik ve doğru bir şekilde kullanmak gerekir. Bu yöntemin avantajları ile soru sormak için yüksek düzeyde eğitim gerekmemektedir. Başarı hedefi tüm soruları sorarak gerçekleştirilebileceği için sistematik olma özelliğine sahiptir.
Bu yöntem "ne? ne zaman? nerede? nasıl? neden? kim?" haberlerinin unsurlarından oluşur. Günümüzde iletişim fakültelerinde ve bazı gazetecilik kitaplarında kaynağı gösteren "kimden" unsuru eklenerek 6N 1K olarak kullanılmaktadır. Günümüzde 5N1K yönteminin kullanım alanı genişlemiştir. Günümüzde gazeteciliğin yanı sıra eğitim, yöntem ve değerlendirme gibi süreçlerde de kullanılmaktadır. Bireylerin bir olay ya da kavramla ilgili kilit noktaları “Kim?”, “Ne?”, “Nerede?”, “Ne zaman?”, “Nasıl?” şeklindedir. Ve “Neden?” gibi sorular sorarak sizi düşünmeye sevk eder. Bu soruları derinlemesine yansıtmayı ve ortaya çıkarmayı amaçlar.
Şimdi bu yöntemi detaylı olarak inceleyelim.
5N1K Nedir?
- “Ne?” sorusudur. Bu soru bize konuyu vermede yardımcı olur.
- “Niçin?” Sorusudur. Bazı kaynaklarda “Neden?” soru olarak da geçmektedir.
- “Nasıl?” sorusu bize yöntemi belirlemede yardımcı olur.
- “Nerede?” sorusu bize mekân ve yer kavramlarını belirlemede yardımcı olur.
- “Ne Zaman?” sorusu ise zamanla ilgili kavramları belirlemede yardımcı olur.
- “Kim?” sorusu ise olayda ilgisi ve sorumluluğu olanları belirlemede yardımcı olur.
"5N1K nedir?" Sorusu ile bu konseptte altı soru öğrendik. Bu sorular bir olay hakkında derinlemesine düşünmemizi sağlar. Ortada yer alan bir kavram veya olay hakkında yazı yazılır. Bu sorular ve cevaplar olay veya kavramın etrafına yerleştirilmiştir. İşletmeler veya bireyler her gün birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bazı problemler kolay ve açıktır. Bazı problemler karmaşık olabilir. Sorunun gerçek nedenleri hakkında daha fazla düşünmeyi gerektirebilir. Bu tür problemler için doğru soruları sormak gerekir. Sorunla ilgili doğru veriler toplanmalıdır. Bu nedenle tüm bunlara karşılık gelecek sorular bizi çözüme yaklaştırabilir. Peki 5N1K nedir? Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor. Daha sonra problem için doğru verileri toplamak gerekir. Bu nedenle yöntem bir an önce uygulanmalıdır.
5N1K Metodu Nasıl Olmalı?
Yöntem, sorunun gerçek doğasını belirlemek için kullanılır. Mevcut durum hakkında bir rapor hazırlamak için gerekli tüm verileri toplamayı amaçlar. Kavram, gerekli tüm verileri toplamak için sistematik olarak sorular kullanmaktan oluşur. Kapsamlı veri toplamak, analiz sürecinde esastır. 5N1K kavramını kullanarak sorunların tanımlanmasına olanak tanır. Ayrıca açıklama ve netleştirme sağlayabilir. Bir olayın tüm yönleri hakkında bilgi sağlar. Doğru önlemleri almak için doğru ve uygun önlemleri almak önemlidir. Farklı uygulama alanlarına sahiptir. Çok yönlülüğü sayesinde çeşitli olaylara, kavramlara ve sorunlara uyar.
Her işte ve her seviyede kullanılabilir. Yöntem, aşamalara ayrıldığı için anlaşılması kolaydır. Aşamalara göre sorular sorulur. İlk aşama anahtar sözcükleri belirlemekle başlar. Ve bu anahtar sözcüklerin önceliklerini belirlemek gerekir. 5N1K soruları durumu belirlemek için kullanılır. Diğer aşama, sorulardan aldığım cevaplara göre kritik faktörleri görmektir. Son adım çözüm önerileri sunmaktır. Bu yöntemin nasıl kullanıldığını somut örneklerle inceleyelim.
NE? Konuyu vermeye yardımcı olur. Görevin tanımı olayı, kavramı, sorunu belirler. Amaç, eylemler ve amaçtır. Örneğin; Sorun ne? Risk nedir? Ürün nedir?” Bu sorularda görüldüğü gibi konunun belirlenmesinde etkilidir. Problemi tespit etme özelliğine sahiptir. Amaca yönelik bir özelliği vardır.
KİM? Olaydan sorumlu olanları ve etkilenenleri belirleme yeteneğine sahiptir. Hedefi doğrudan etkilenenlerdir. Yöneticiler, müşteriler vb. hedeftedir. Örnek soru; Sorunu kim buldu Riski kim çözecek? Görüldüğü gibi sorumluların tespit edilmesi özelliği açıkça görülmektedir.
NEREDE? İlgili yerin belirlenmesine yardımcı olur. Sorun neredeydi? Verilecek cevap sayesinde ilgili yerin belirlenmesine ışık tutacaktır.
NE ZAMAN? Olayın meydana geldiği veya gerçekleşeceği zamanı gösterir. Amacı tarih, süre ve sıklık bildirimlerini ortaya çıkarmaktır. Örneğin; Sorun ne sıklıkla ortaya çıkıyor? Ne kadar sürecek?
NASIL? Yöntemimizi belirlememize yardımcı olur. Hangi adımı atacağımızı seçmemizi sağlar. Sorun nasıl çözülür? Hangi şartlar ve koşullar altında? Sorular bu başlık altında sorulabilir.
NEDEN? Bizi hedefe götürecek bir hedef var. Neden sorusu olarak da söylenebilir. Problemin neden bulunamadığı gibi benzer örnekler verilebilir.
5N1K soruları duruma veya olaya göre değişiklik gösterebilir. Yukarıda verilen makalelerde genellikle problem ve risk kavramlarına örnekler verilmektedir. Bu soruları yaşadığınız başka bir olay veya durum üzerinden kendi hayatınıza uygulayabilirsiniz. Kısacası bir durumu ve olayı daha iyi anlamak ve raporlamak için doğru verilerin toplanması gerekmektedir. 5N1K yöntemi, sorular sorarak problemler için veri toplamayı amaçlar. Bir durumu daha iyi anlamak ve anlamlandırmak için harika bir yoldur. Karşılaşılan sorunlara etkin çözümlerin hedeflenmesine yardımcı olur.
Problem çözme dinamikleriyle iyileştirici bir etkiye sahiptir. Daha iyi anlamak için kendi hayatınıza dokunacak sorular sorun. Örneğin, bu yılbaşında evde parti mi vereceksiniz? Sonra şu altı soruyu sorun. "Neden hikaye yazıyorum?", "Ne kadar eğlenceli olmalı?", "Kim gelecek?" ile devam edebilirsiniz. Makalenin başındaki tanım cümlesinde planlama yönteminden bahsetmiştik. Planlama bu anlamda çok önemlidir. Soru sorarken, planlı bir seri halinde soru sormak gerekir. Burada, soruların belirli bir sırayla kullanılması gerektiği sonucuna varmamız gerekir. Sorun nedir? Sorunu kim buldu? Sorun neredeydi vb. devam edilebilir.
Yöntem Nasıl Çalışır?
Bu yöntemle her türlü soru sorulur. Sorulan sorulara cevap verme zorunluluğu vardır. Bu altı soru her zaman işe yarar çünkü her zaman kısa ve doğrudandır. Ayrıca genel sorulardır. Birçok farklı konuya uygulanabilmeleri, bu altı sorunun yararlı olabileceğinin bir göstergesidir. Bu özellik onları esnek kılar.
Yöntemin Avantajları Nelerdir?
Bu altı soru aslında karmaşık bir olayı veya problemi aydınlatmak için kullanılır. Bu şekilde farklı konulara uygulanarak hayatımızı kolaylaştırır. Zaman kazandırır. Emek kaybı yaşanmaz. Avantajlarını daha genel olarak açıklarsak; Basitten başlayabiliriz. Bu soruları sormak için doktora, yüksek lisans veya lisans eğitimine sahip olmak gerekmez. Bir diğer avantajı ise sistematik olmasıdır. Böylece tüm soruları sorarak başarıya ulaşabilirsiniz. Çok yönlülüğü ise bir diğer avantajıdır. Bir problem çözme kriterinin kullanıldığı şekilde yeni bir süreç tasarlamak için kullanılabilir. Son olarak bir diğer avantajı ise kapsamlı olmasıdır.
5N1K'nın Basında Kullanımı
Basın bültenleri 5N1K soru kuralına göre yazılır. Basın yoluyla kamuoyunu bir konu hakkında bilgilendirmek, duyuruları iletmek, etkinliklere katılmak veya görüş bildirmek amacıyla yazılır. Topluma verilecek ana fikir önceden belirlenmelidir. Basın bülteninde belirlenen fikir çerçevesinde bu soru kuralına göre planlama yapılmalıdır. Basın bülteni hazırlanırken hukuki terimler dikkatli kullanılmalıdır. Duyuruda karışıklık olmamalı ve basın bülteni bir sayfayı geçmemelidir. Basın bültenleri çarpıcı ve kısa başlıklar içermelidir. Yönteme göre yazıldığı için farklı konulara uygulanabilir. Günümüzde medya internet aracılığıyla bireyleri etkilemektedir. Geleneksel medya yerine internet gazeteciliği ön plandadır. Günümüzde bireyler bu alanda kendilerini geliştirmekte ve bu alandan etkilenmektedir.
Yöntemin Eğitimde Kullanımı
Bu soruları okuduğumuz kitaplar veya dinlediğimiz metinler gibi konuları daha iyi ve daha doğru anlayabilmek için kullanırız. Sorulduğunda bir problemi veya konuyu etkili ve basit bir şekilde ifade etmek için kullanılır. Eğitimde sorulacak bu altı soruya verilecek cevaplar sonucunda soruların daha anlaşılır ve anlaşılır hale getirilmesi amaçlanır. 5N1K Ne, Nerede, Ne Zaman, Nasıl, Neden ve Kim soruları sorulur. Bunlar bir olay hakkında detaylı düşünmemize yardımcı olan sorulardır.
Yöntem, problemin gerçek doğasını belirlemeyi amaçlar. Problemi raporlamak için verilere ihtiyacı vardır. Gerekli verilere ulaşmak için 5N1K sorularını sistematik ve doğru bir şekilde kullanmak gerekir. Bu yöntemin avantajları ile soru sormak için yüksek düzeyde eğitim gerekmemektedir. Başarı hedefi tüm soruları sorarak gerçekleştirilebileceği için sistematik olma özelliğine sahiptir.
- Website
- https://www.iienstitu.com/
Son düzenleme: