Ne var ne yok?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

E Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Forum Yöneticisi

İş Geliştirme Uygulamaları
Yönetici
Katılım
6 Haziran 2019
Mesajlar
1,401
Tepkime puanı
121
Puanları
63
Konum
Türkiye
Web sitesi
www.burayabakiniz.com
Gelir idaresi başkanlığı yıllık cirosu 10 Milyon TL yi geçen firmalar için, E-Fatura zorunluluğu getirmişti. E-Fatura başvurusu nasıl yapılır?-E-defter-başvurusu nasıl yapılır? E-arşiv başvurusu nasıl yapılır? E-irsaliye başvurusu nasıl yapılır? gibi sorularda oldukça sorulmaya başlandı.

E-faturaya ve E-Defter Geçiş için Ciro Limitleri Nelerdir?

Gelir idaresi başkanlığı idaresi yıllık cirosu 10 milyon TL yi geçen firmaların zorunlu olarak e-fatura/e-defter alt yapısına geçmeyi zorunlu kıldı. Mükelleflerden İnternet ortamında satış yapan sanal pos ile tahsilat alan ve kargo ile gönderim yapan firmalar için ise bu zorunluluğun limiti 5 Milyon Tl olarak belirlendi.

Yani bir mükellef e-ticaret üzerinden satış yapıyorsa 5 Milyon TL ciro ile birlikte zorunlu e-fatura mükellefi olurken e-ticaret yapmayan bir mükellef 10 Milyon TL ciroyu aşması durumunda zorunlu olarak e-fatura/e-defter mükellefi olmak zorundadır.

E-Fatura ile Kağıt Fatura Arasında Ne Fark Var?

E-Fatura ile kağıt fatura arasında yükümlülük açısından hiç bir fark yoktur. Sadece faturalama işleminin dijital ortama taşınması ve saklanması konusunda farklılık vardır.

Gönüllü Olarak E-Fatura Mükellefi Olabilir miyim?

E-Fatura mükellefi olmak zorunlu hal dışında da mümkündür. Herhangi bir mükellef gönüllü olarak e-fatura mükellefi olabilir. E-Fatura mükellefliğine gönüllü geçen firmalar için E-Defter geçişi zorunlu değildir.

E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Fatura/E-Defter mükellefi olmak için öncelikle firmanıza ait Mali Mühür olmak zorundadır.

Mali Mührünüz yok ise mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden öncelikle mali mühür başvurusunda bulunmalısınız. Mali mühür ile ilgili ödeme işlemleri yapıldıktan birkaç gün sonra mali mühür adresinize ulaşacaktır. Mali mühür başvurusu sırasında formları eksiksiz ve doğru doldurmanız çok önem arzetmektedir. Aksi halde tüm uğraşlarınız boşa gidebilir.

Mali mühür size ulaştıktan sonra yapmanız gereken E-Fatura Uygulaması Başvuru Formu adresinden formu doldurup mali mühür ile imzalayıp göndermektir. İlgili başvuru yapıldıktan sonra zorunluluk kapsamında e-fatura geçişi yapıyorsanız e-defter başvurusu için de e-Defter Uygulaması Entegrasyon Başvuru Formu adresinde e-defter başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

E-Fatura Mükellefi Olduktan Sonra Nasıl E-Fatura Keserim?

E-Fatura mükellefi olduktan sonra yapmanız gereken işlem öncelikle nasıl bir sistem kullanacağınıza karar vermektir. Gelir idaresi başkanlığı herhangi bir muhasebe sistemi kullanmayan mükellefler için e-fatura portalından mükelleflerin gelen giden faturalarını yönetme imkanı sağlamıştır. Fakat saklama ile ilgili herhangi bir hizmet vermemektedir. bu sebeple e-fatura işlemlerini portal üzerinden gerçekleştirecek firmaların, E-fatura kayıtlarını yasal süre boyunca ayrıca saklama zorunluluğu vardır.

Muhasebe Sistem Entegrasyonu ile E-Fatura Kullanımı

Muhasebe sistemi ile e-fatura kullanmak akıllıca bir yoldur. Mükellefe maliyet yüklese de getirmiş olduğu kolaylıklar kısa zamanda firmayı hem maddi hemde iş akışı yönüyle çok rahatlatacaktır. E-Fatura Entegratör firmaları ile kesilen e-faturaların saklama hizmetini de entegratöre yükleyebilirsiniz. E-Fatura Entegratörü olarak Logo Yazılım A.Ş. ise lider pazar payına sahiptir. Logo Yazılım A.Ş. yi pazar payında lider kılan değerler şüphesiz kusursuz bir süreç yönetimi sağlamasıdır.

Logo Yazılım Ürünlerinde E-Devlet Süreçlerinin Avantajları

Logo yazılım küçük işletmeler için muhasebe programı olmaksızı, sadece Logo portalını kullandırarak aylık fatura gönderim ve alım sayısı az olan firmalar için çok uygun fiyatlı çözümler sunmaktadır. Kolay bir kullanım arayüzüne sahip olan Logo E-fatura portalından e-fatura e-arşiv, e-irsaliye kesim ve gönderim işlemleri yapılabildiği gibi e-defter kayıtlarının saklanması da mümkündür.

Logo E-Fatura alt yapısında kontör mantığı kullanan Logo yazılım bu sayede sabit bir ücret olmaksızın müşteri kullandığı kadar ücret ödüyor. Ay sonunda sıfırlanamayan kontör yapısı ile maliyet çok uygun fiyata sağlanmaktadır. Bir çok firmanın uygulama da kullandığı zorunlu gönderim sayısı ve ay sonunda taahhüt edilen sayıda faturanın kesilmemesi gibi durumlarda uygulanan haksız ücretler firmaları mağdur etmektedir.

Logo Muhasebe Entegrasyonu ile E-Fatura kullanımı

Logo yazılım Go3 ürünü itibari ile e-fatura alt yapısını desteklemektedir. Go 3 ürününe alınacak olan e-fatura e-defter, e-irsaliye ve e-arşiv gibi modüller ile tüm e-dönüşüm süreçleri kusursuz olarak tek programdan yönetilmektedir. Kolayca faturalama imkanı sağlayan Logo Go 3, gelen e-faturaların da otomatik işlenmesini sağlıyor. Bu durumda muhasebesel işlemler süreç içerisinde bir nevi otomatiğe bağlandığından işletmeler çok daha az personelle çok daha fazla hatasız iş yapabilmektedir. ZenSoft
 
Son düzenleme:
Üst