Ne var ne yok?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Yeşil Mercimeğin Faydaları Nedir?

Yemek Profesörü

Yeni Üye
Katılım
17 Kasım 2019
Mesajlar
2
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Türkiye
Web sitesi
www.yemekprofesoru.com
Pek çok kişi tarafından pek de severek tüketilmeyen yeşil mercimeğin faydaları saymakla bitmez. Yeşil mercimek, insanlarda kemik sağlığının korunmasına yardımcı olan yağsız protein, demir ve fosfat açısından zengin bir besindir. Mercimek, bezelye ve fasulye gibi baklagiller ailesine aittir, ancak aslında tohumdur. Mercimeğin fasulyeye göre en büyük avantajı, ıslatılmasına gerek olmaması ve aromalı suda veya çorba veya güveç tarifinde en iyi şekilde pişirilmesidir. Kırmızı veya sarı mercimekler doğrudan tencereye eklenebilir ve şekillerini korumadıkları için koyulaştırıcı görevi görürler. Kahverengi, yeşil ve siyah mercimekler pişirmenin bitiminden yaklaşık yarım saat önce eklenebilir ve şekillerini koruyacak ve hoş, neredeyse etli bir dokuya sahip olacaklardır.

Mercimek, veganlar ve vejetaryenler için harika bir protein kaynağıdır. Çok yönlüdür, vitamin ve minerallerle doludur ve 100g'da 26g protein içerir, bu da size günlük önerilen alımınızın yaklaşık %52'sini verir. Lif açısından zengin olan yeşil mercimek, insülin direncini dengelemeye de yardımcı olur. Fosfor, kalsiyum, protein, karbonhidrat; potasyum, lif, demir ve sodyum açısından zengin olan yeşil mercimek, B1 vitamini, B2 vitamini ve folik asit içerir. Yeşil mercimek, dışta lif ve içte besleyici nişasta ve protein içerir. Kolesterol içermeyen yiyecekler arasında yer alan yeşil mercimek, karbonhidrat içerir. Besleyici yeşil mercimek yemekleri ve salataları çocuklar ve yetişkinler tarafından yapılabilir ve tüketilebilir.

Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir?​

Yeşil mercimek, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını korur. Lif ayrıca kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur, bu da diyabet riskini azaltabilir. Ayrıca içerdiği kalsiyum sayesinde kemik sağlığını güçlendirir, özellikle çocuklar ve yaşlılar için kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur. Zengin bir protein kaynağı olarak kas yapısını destekler ve vücuttaki doku onarımına yardımcı olur. Yeşil mercimek, düşük kalorisi ve yüksek besin değeriyle dengeli beslenmeye katkıda bulunan besleyici bir besindir.

Diş sağlığı için neden faydalıdır?​

Diş minesini koruyucu özelliği bulunan yeşil mercimek, çocukların diş sağlığı için bir yaşından itibaren tüketmesi gereken bir besindir. İçerdiği yüksek lif miktarı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyici etkiye sahiptir. Bu sayede sindirim sistemini tedavi etme gücüne de sahiptir. Diyabet hastaları için büyük bir şifa kaynağı olan yeşil mercimek, vücut şeker seviyelerini dengeleyen tek besinlerden biridir. Diyabet hastaları haftada en az bir kez tüketmelidir.

Kahvaltıdan önce bir bardak ılık suyla çiğ olarak yutulan beş adet yeşil mercimek vücudun kolesterol dengesini korumaya yeterlidir. Vücutta yağ yakımını hızlandırdığı için kilo vermeye en çok etkisi olan besinlerden biri olarak kabul edilebilir. Diyet yapan kişiler yağsız yeşil mercimek salatası tüketmeyi tercih etmelidir. Kas ve kemik yapısını güçlendirici etkisi olan yeşil mercimek çocuklarda kemik ve kas gelişimini güçlendirirken yaşlılarda osteoporozu önler. İçerisinde B12 vitamini bulunduğu için yaşlılarda Alzheimer ve bunama gibi hastalıkların önüne geçer.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst